rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy
rozwiązać równanie
Rozpatrują odpowiednia funkcje zbadaj dla jakich\(\displaystyle{ a}\) równanie \(\displaystyle{ x^3-ax-1=0}\)ma dokładnie jedno rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ f(x)=x^3-ax-1}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-a}\) (funkcja ma być ściśle rosnąca) zatem \(\displaystyle{ f'(x)\geq 0}\) (dla każdego x).
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-a}\) (funkcja ma być ściśle rosnąca) zatem \(\displaystyle{ f'(x)\geq 0}\) (dla każdego x).
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy