Znajac niektore pierwiastki wielomianu, znalesc pozostale
\(\displaystyle{ x^{6}-2x^{5}+5x^{4}-6x^{3}+8x^{2}-4x+4}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=i}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=-\sqrt{2}i}\)
pierwiastki wielomianu
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
pierwiastki wielomianu
Skorzystaj z faktu, ze jesli:
\(\displaystyle{ f(z)=0 \iff f(\overline{z})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\)
\(\displaystyle{ f(z)=0 \iff f(\overline{z})=0}\), gdzie \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\)