Równanie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
koper21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 61 razy

Równanie wielomianów

Post autor: koper21 »

Witam

Proszę o pomoc w dokończeniu przykładu z zdania o treści:
,,Dane są wielomiany:
\(\displaystyle{ P(x)=(2x+1)^{3}}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=8x+a}\)
\(\displaystyle{ R(x)=4x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ S(x)=8x^{3}+bx}\)

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomian \(\displaystyle{ P(x)+Q(x)-3R(x)}\) jest równy wielomianowi S(x)?

\(\displaystyle{ (2x+1)^{3}+8x+a-3(4x^{2}-1)=8x^{3}+bx}\)


\(\displaystyle{ (2x+1)^{3}=2x^{3}+6x^{2}+6x+1}\)
\(\displaystyle{ -3(4x^{2}-1)=-12x^{2}+3}\)

\(\displaystyle{ 2x^{3}+6x^{2}+6x+1+8x+a-12x^{2}+3}\)
\(\displaystyle{ 2x^{3}-6x^{2}+14x+4+a}\)

noi właśnie tutaj nie wiem co zrobić bo coś źle wyszło.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równanie wielomianów

Post autor: Szemek »

Błąd w wyznaczaniu \(\displaystyle{ (2x+1)^3}\)

\(\displaystyle{ (2x+1)^3=8x^3+12x^2+6x+1}\)
ODPOWIEDZ