Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chorz
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ -4x(x-2)(x+6)(x+1) 0}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2008, o 12:55 przez kamisiaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozwiąż nierówność
czyli:
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+6)(x+1)>0}\)
znasz już miejsca zerowe, jest to wielomian czwartego stopnia więc możesz zrobić tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c}
\hbox{przedzia\l} & (-\infty,-6) & (-6,-1) & (-1,0) & (0,2) & (2, ) \\ \hline
\hbox{znak wielomianu} & + & - & + & - & + \\
\end{tabular}}\)
podobnie następne zadanie - rozłóż na czynniki i zrób tabelkę.
\(\displaystyle{ x(x-2)(x+6)(x+1)>0}\)
znasz już miejsca zerowe, jest to wielomian czwartego stopnia więc możesz zrobić tabelkę:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c|c|c}
\hbox{przedzia\l} & (-\infty,-6) & (-6,-1) & (-1,0) & (0,2) & (2, ) \\ \hline
\hbox{znak wielomianu} & + & - & + & - & + \\
\end{tabular}}\)
podobnie następne zadanie - rozłóż na czynniki i zrób tabelkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 paź 2008, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: chorz