Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x ^{4}+2x ^{3} +2x+1=0}\)
Rozwiąz równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 17 paź 2008, o 09:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: my się znamy?
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Rozwiąz równanie
To jest równanie zwrotne więc
\(\displaystyle{ x ^{4}+2x ^{3}+2x+1=0/:x ^{2}\\x ^{2}+2(x+ \frac{1}{x})+ \frac{1}{x^{2}}=0\\t=x+ \frac{1}{x}\\x^{2}+ \frac{1}{x^{2}}=t^{2}-2\\t^{2}-2+2t=0}\)
Teraz to juz chyba nic trudnego
\(\displaystyle{ x ^{4}+2x ^{3}+2x+1=0/:x ^{2}\\x ^{2}+2(x+ \frac{1}{x})+ \frac{1}{x^{2}}=0\\t=x+ \frac{1}{x}\\x^{2}+ \frac{1}{x^{2}}=t^{2}-2\\t^{2}-2+2t=0}\)
Teraz to juz chyba nic trudnego