Witam, czy wytlumaczy mi ktos jak rozwiazac rownanie dwukwadratowe za pomoca zmiennej pomocniczej t?
o to przykladowe rownanie :
\(\displaystyle{ x^{4}-x^{2}-2=0}\)
z gory dziekuje za pomoc
Rownanie dwukwadratowe..
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rownanie dwukwadratowe..
\(\displaystyle{ t= x^2 \ t>0}\)
Równanie wtedy przybierze postać:
\(\displaystyle{ t^2-t-2=0 \iff (t-2)(t+1)=0 \iff \\
t=2 D \iff x^2=2 \iff x= \sqrt{2}}\)
Równanie wtedy przybierze postać:
\(\displaystyle{ t^2-t-2=0 \iff (t-2)(t+1)=0 \iff \\
t=2 D \iff x^2=2 \iff x= \sqrt{2}}\)
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Rownanie dwukwadratowe..
dziekuje, powiesz mi jeszcze dlaczego jesli
\(\displaystyle{ t=2, x^{2}=2}\)
to wynikiem jest pierwiastek ?
\(\displaystyle{ t=2, x^{2}=2}\)
to wynikiem jest pierwiastek ?
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy