\(\displaystyle{ \frac{2}{3} ^{3} - \frac{2}{3} ^{2} - \frac{2}{3} + 1 = 0}\)
zalezy mi na czasie wiec jesli bylby ktos uprzejmy mi pomoc to bylabym wdzieczna
problem z równaniem 3 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
problem z równaniem 3 stopnia
napewno taki wspolczynniki? z wykresu mamy jedno niewymierne miejsce zerowe w przyblizeniu:
\(\displaystyle{ x=-1,1121(...)}\)
edit moze za pomoca wyzszej matemtyki lub skomplikowanego wzoru da sie wyliczyc ten pierwiastek, lecz na poziomie liceum mozna znalezdz pierwiastek korzystajac z rownan kwadratowych, lub twierdzenia Bezu(pierwiastki calkowite), w szczegolnosci twierdzenia o pierwiastku ulamkowym(ale tu tez nie otrzymamy tego wyniku)
\(\displaystyle{ x=-1,1121(...)}\)
edit moze za pomoca wyzszej matemtyki lub skomplikowanego wzoru da sie wyliczyc ten pierwiastek, lecz na poziomie liceum mozna znalezdz pierwiastek korzystajac z rownan kwadratowych, lub twierdzenia Bezu(pierwiastki calkowite), w szczegolnosci twierdzenia o pierwiastku ulamkowym(ale tu tez nie otrzymamy tego wyniku)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, o 20:09 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 lis 2007, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
problem z równaniem 3 stopnia
Taką treść równania podała moja nauczycielka, ale mogła sie pomylić....