wiatm potrzebuje pomocy przy następującym zadanku, a raczej robie go a potem sam się w sobie motam i mnie to irytuje wiem że najlepiej go wzorami viete'a zrobić
Pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^3 - 12x^2 + mx - 60}\) są długościami boków pewnego trójkąta prostokątnego. Znajdź m oraz te pierwiastki.
z góry dzieki za pomoc
[ Dodano: Nie Lis 13, 2005 ]
dobra sam sobie już zrobiłem dla ciekawych odpowiedzi należy ułożyć układ rówkańz wzorów viete'y i z twierdzenia pitagorasa. to ostatnie przekształcić do postaci \(\displaystyle{ x_3(x_1+x_2+x_3)=12}\) potem pomnożyć pierwszy wzór przez \(\displaystyle{ x^3}\) i odjac stronami z przeksztalconym pitagorasem i wychodzi \(\displaystyle{ x_3=5}\) a reszte zrobić to już banał