czynniki liniowe..
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
czynniki liniowe..
rozkład na czynniki liniowe to nic innego jak po prostu inny zapis wielomianu
dla kwadratowego
\(\displaystyle{ dla \ \Delta=0 \ f(x)=a(x-x_0)^{2}, \ gdzie \ x_0=\frac{b}{2a}}\)\(\displaystyle{ dla \ \Delta>0 \ f(x)=a(x-x_1)(x-x_2), \ gdzie \ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a},}\)\(\displaystyle{ x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
a dla wyzszego stopnia schemat hornera poszukaj w necie na pewno jest
dla kwadratowego
\(\displaystyle{ dla \ \Delta=0 \ f(x)=a(x-x_0)^{2}, \ gdzie \ x_0=\frac{b}{2a}}\)\(\displaystyle{ dla \ \Delta>0 \ f(x)=a(x-x_1)(x-x_2), \ gdzie \ x_1=\frac{-b-\sqrt{\Delta}}{2a},}\)\(\displaystyle{ x_2=\frac{-b+\sqrt{\Delta}}{2a}}\)
a dla wyzszego stopnia schemat hornera poszukaj w necie na pewno jest
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
czynniki liniowe..
po co mu dzielenie wielomianow jesli nie bedzie wiedzial przez co i dlaczego ....jakubek08 pisze:a dla wyzszego stopnia schemat hornera poszukaj w necie na pewno jest
pierwsze twierdzenie bezouta niech sobie zobaczy na wiki, pozniej horner... na poczatek polecam jednak tradycyjne metody dzielenie nie horner bo moze sobie nie poradzic -> ma 16 lat dopiero zaczyna pewnie wielomiany,
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
czynniki liniowe..
Postać ILOCZYNOWA, wielomianów stopni wyższych niż dwa nie ma sensu do kanonicznej (pracochłonne, choć niezbędne czasem do rozwiązywania - wzory Cardano dla trzeciego stopnia itp. ale tego w liceum nie ma).karol123 pisze:mialem juz dzielenie ;D
czyli przedstaiwenie w postaci czynnikow liniowych to nic innego jak postac iloczynowa lub kanoniczna?
Dodam też że jest takie twierdzenie, że każdy wielomian można przedstawić w postaci iloczynów czynników stopnia co najwyżej drugiego.