równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 mar 2008, o 01:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Witam, mam następujący problem...
Otóż jest zadanie:
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o rożnych znakach:
I teraz mam przykład np. taki:
\(\displaystyle{ x^{2}-(2m-3)x+2m+5=0}\)
I teraz trzeba ustalić układ warunków, dla tego przykładu układ warunków to:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
Wiem skąd się bierze warunek 1 i 2 ale nie mam pojęcia jak dojść do warunku trzeciego lub jak jest to też do czwartego, wiem tylko tyle że po znakach się do tego dochodzi, ale też nie jestem pewien po których (wydaje mi się ze znaki które stoją przy wyrażeniach b i c)...
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć na niżej podanych przykładach:
Przykład 1:
Dla jakich wartości parametru m danie równanie ma dwa rożne pierwiastki:
\(\displaystyle{ x^{2} + (m+1)x + m+3 = 0}\)
układ warunków:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ 4. x_{1} + x_{2} > 0}\)
Przykład 2:
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o rożnych znakach:
\(\displaystyle{ x^{2}-(2m-3)x+2m+5=0}\)
układ warunków :
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
Przykład 3:
Dla jakich wartości parametru równanie ma pierwiastki o jednakowych znakach:
\(\displaystyle{ x^{2}+ \sqrt{5}mx+ m^{2}+m+3 = 0}\)
układ warunków:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
Otóż jest zadanie:
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o rożnych znakach:
I teraz mam przykład np. taki:
\(\displaystyle{ x^{2}-(2m-3)x+2m+5=0}\)
I teraz trzeba ustalić układ warunków, dla tego przykładu układ warunków to:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
Wiem skąd się bierze warunek 1 i 2 ale nie mam pojęcia jak dojść do warunku trzeciego lub jak jest to też do czwartego, wiem tylko tyle że po znakach się do tego dochodzi, ale też nie jestem pewien po których (wydaje mi się ze znaki które stoją przy wyrażeniach b i c)...
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć na niżej podanych przykładach:
Przykład 1:
Dla jakich wartości parametru m danie równanie ma dwa rożne pierwiastki:
\(\displaystyle{ x^{2} + (m+1)x + m+3 = 0}\)
układ warunków:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ 4. x_{1} + x_{2} > 0}\)
Przykład 2:
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o rożnych znakach:
\(\displaystyle{ x^{2}-(2m-3)x+2m+5=0}\)
układ warunków :
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
Przykład 3:
Dla jakich wartości parametru równanie ma pierwiastki o jednakowych znakach:
\(\displaystyle{ x^{2}+ \sqrt{5}mx+ m^{2}+m+3 = 0}\)
układ warunków:
\(\displaystyle{ 1. a \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2. \Delta \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ 3. x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Po pierwsze to co masz na samym początku to nieprawda. chodzi mi o ten trzeci warunek. Zauważ, że jak masz dwa RÓŻNE znaki to wychodzi Ci liczba ujemna:
np. \(\displaystyle{ 5*(-2)=-10}\), czli ich iloczyn musi być mniejszy niż 0.
PRZYKŁAD 1.
Wystarczy warunek \(\displaystyle{ \Delta qslant 0}\) otrzymasz równanie kwadratowe, którego część ponadosią 0X jest rozwiązaniem. (Będzie to suma dwóch przedziałow).
PRZYKŁAD 2.
Że a nie jest równe zero tochyba od razu widać.
Delta większa od zera.
A iloczyn znowu mniejszy od zera bo rówżne znaki mają być.
\(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}0}\)
PRZYKŁAD 3.
Dobrze.
np. \(\displaystyle{ 5*(-2)=-10}\), czli ich iloczyn musi być mniejszy niż 0.
PRZYKŁAD 1.
Wystarczy warunek \(\displaystyle{ \Delta qslant 0}\) otrzymasz równanie kwadratowe, którego część ponadosią 0X jest rozwiązaniem. (Będzie to suma dwóch przedziałow).
PRZYKŁAD 2.
Że a nie jest równe zero tochyba od razu widać.
Delta większa od zera.
A iloczyn znowu mniejszy od zera bo rówżne znaki mają być.
\(\displaystyle{ x_{1}*x_{2}0}\)
PRZYKŁAD 3.
Dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 mar 2008, o 01:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Dzieki za wpis, ale chodziło mi głównie o wytłumaczenie skąd się biorą te warunki, bo te przykłady miałem już rozwiązane... dlatego podałem je aby było łatwiej wytłumaczyć
mogę podać jeden z przykładów które muszę rozwiązać... ale głównie mi chodzi o to żeby ktoś mi powiedział jak to rozwiązać a nie rozwiązanie...
np.
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach.
\(\displaystyle{ x^{2}+(3k-2)x+k+2=0}\)
I teraz jakie będą warunki dla tego przykładu i dlaczego?
\(\displaystyle{ m \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
I jakie jeszcze?
mogę podać jeden z przykładów które muszę rozwiązać... ale głównie mi chodzi o to żeby ktoś mi powiedział jak to rozwiązać a nie rozwiązanie...
np.
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach.
\(\displaystyle{ x^{2}+(3k-2)x+k+2=0}\)
I teraz jakie będą warunki dla tego przykładu i dlaczego?
\(\displaystyle{ m \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
I jakie jeszcze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Myślisz zbyt szablonowo, nie ma w tym przykładzie żadnego \(\displaystyle{ m}\) Warunki to:123456m pisze: np.
Dla jakich wartości parametru równanie ma dwa pierwiastki o różnych znakach.
\(\displaystyle{ x^{2}+(3k-2)x+k+2=0}\)
I teraz jakie będą warunki dla tego przykładu i dlaczego?
\(\displaystyle{ m \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
I jakie jeszcze?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x_{1}x_{2}0}\) bo muszą być dwa pierwiastki o różnych znakach (jeśli nawet potraktować jeden pierwiastek podwójny jako dwa, to \(\displaystyle{ \Delta=0}\) nie załapie sie bo będą o tych samych znakach)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 mar 2008, o 01:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
mam ostatnie pytanie, kiedy dochodzi warunek 4?
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} > 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Jak masz np. dwa rozwiązania dodatnie, musi być wtedy123456m pisze:mam ostatnie pytanie, kiedy dochodzi warunek 4?
\(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x_{1}x_{2}>0 \\ x_{1} + x_{2} > 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\) Wiadomo: dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}>0}\) Iloczyn dodatni wtedy są tych samych znaków, jednak mogą być też dwa ujemne a my dodatnich szukamy więc wprowadzamy właśnie \(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} > 0}\) bo suma dwóch ujemnych nie spełni tego warunku więc zostaną nam tylko dodatnie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 mar 2008, o 01:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
ok, a które znaki bierze się pod uwagę? Czy wzmiankę w poleceniu ? bo np. znalazłem w notatkach zadania które np. są te same znaki a warunek jest \(\displaystyle{ x_{1} + x_{2} < 0}\)
nie mam pojęcia ...
np. jest polecenie
Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa różne pierwiastki:
i jest przykład:
\(\displaystyle{ x^{2} + (m+1)x + m + 3 = 0}\)
Warunek to:
\(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
No i na tym przykładzie mógłby ktoś powiedzieć po czym się stwierdza jakie są te znaki, jeżeli po poleceniu to jest sprzeczność... jeżeli po znakach to po których?
nie mam pojęcia ...
np. jest polecenie
Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa różne pierwiastki:
i jest przykład:
\(\displaystyle{ x^{2} + (m+1)x + m + 3 = 0}\)
Warunek to:
\(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2} > 0}\)
No i na tym przykładzie mógłby ktoś powiedzieć po czym się stwierdza jakie są te znaki, jeżeli po poleceniu to jest sprzeczność... jeżeli po znakach to po których?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równania i nierówności kwadratowe z parametrem [ vieta ]
Zdubluję (bo ,,tam" Ci pisałem) :123456m pisze:Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa różne pierwiastki:
\(\displaystyle{ x^{2} + (m+1)x + m + 3 = 0}\)
jedynym warunkiem (dla tego zadania) jest \(\displaystyle{ \Delta>0}\).