\(\displaystyle{ 2x^3 + 7x^2 + 7x + 2 = 0}\)
to dla mnie na prawdę ważne dlatego proszę szybko o odpowiedź
z góry dzięki
Po co tyle pytajników
Szemek
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
rozwiąż równanie
Z tw. o pierwiastkach całkowitych wielomianu mamy że jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ x=-1}\)
PO podzieleniu mamy ten dwumian \(\displaystyle{ (x+1)}\) i trójmian kwadratowy gdzie liczymy deltę itp i mamy rozwiązania.
\(\displaystyle{ 2x^{3}+7x^{2}+7x+2=(x+1)(2x^{2}+5x+2)=2(x+1)(x+2)(x+\frac{1}{2})}\)
PO podzieleniu mamy ten dwumian \(\displaystyle{ (x+1)}\) i trójmian kwadratowy gdzie liczymy deltę itp i mamy rozwiązania.
\(\displaystyle{ 2x^{3}+7x^{2}+7x+2=(x+1)(2x^{2}+5x+2)=2(x+1)(x+2)(x+\frac{1}{2})}\)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, o 20:18 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.