Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{4}+x ^{3} -3x ^{2} -4x-4}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ R(x)=x^{3}-5x+1}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}-4}\)
Przedstawi ktos sposob rozwiazywania takiego typu zadania?
Wielomian, reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Wielomian, reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} W(x)=(x^4 +x^3 -3x^2 -4x-4)\cdot Q_1(x)+(x^3 - 5x + 1)\\ W(x)=(x^2-4)\cdot Q_2(x)+(ax+b)\end{array}\right.}\)
W(-2) oraz W(2), skąd układ równań do rozwiązania
W(-2) oraz W(2), skąd układ równań do rozwiązania