określ wzór na podstawie wykresu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pzielak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 9 maja 2007, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

określ wzór na podstawie wykresu

Post autor: pzielak »

Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu stopnia czwartego. Podaj wzór tego wielomianu, korzystając z danych podanych na rysunku:

.

Nie prosiłbym o pomoc w tym zadaniu, gdyby nie pewien fakt, który bardzo mnie niepokoi...
Mianowicie wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ f(x)= -\frac{2}{3} x^{4} + \frac{2}{3}x^{3} - \frac{7}{3}x^{2} - \frac{50}{3}x+19}\)

Już po współczynniku przy \(\displaystyle{ x^{4}}\) widać, że to nie jest ten wykres.
Najciekawsze jest jednak to, że wartości funcji dla podanych x się zgadzają!
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi, o co tutaj chodzi?
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

określ wzór na podstawie wykresu

Post autor: bedbet »

Przez z góry ustalone punkty może przechodzić nieskończenie wiele wykresów funkcji, to nic wyjątkowego, że przechodzą one również przez wykres podanej przez Ciebie funkcji. Możesz zamieścić swoje obliczenia.
ODPOWIEDZ