pierwiastki wielomianu z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
martolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 paź 2008, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy

pierwiastki wielomianu z parametrem

Post autor: martolka »

wiedząc, że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= \(\displaystyle{ x^{3}}\) - \(\displaystyle{ mx ^{2}}\) + 2 wyznacz pozostałe pierwiastki.

Ja próbowałam dzielic przez (x-1) i moze pozniej wyznczyc np delte? ale ten parametr mi przeszkadza i nie wiem co z tym wszystkim zrobic, prosze o pomoc !
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

pierwiastki wielomianu z parametrem

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ W(1)=1-m+2=0\Rightarrow m=3}\)
ODPOWIEDZ