Witam, moj problem polega na tym iz nie wiem co zrobic gdy rownanie wyglada w sposob nastepujacy :
a) \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2} =0}\) lub
b) \(\displaystyle{ x^{3}+2x=3x^{2}}\)
w przykladzie b wiem ze musze przeniesc \(\displaystyle{ 3x^{2}}\) na lewa strone przy tym zmieniajac znak, wiem tez ze mozna cos powylaczac przed nawias lecz czy istnieje jeszcze jakas metoda rozwiazania tego typu rownan? chcialbym zeby mi ktos wytlumaczyl w jaki sposob to zrobic... z gory dziekuje
Pewne rownania wielomianowe..
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Pewne rownania wielomianowe..
a)
\(\displaystyle{ x^3-2x^3=x^2(x-2)=0}\)
stąd rozwiązaniami równania są 0 i 2
b)
\(\displaystyle{ x^3+2x=3x^2\\
x^3-3x^2+2x=x^3-x^2-2x^2+2x=x^2(x-1)-2x(x-1)=(x-1)(x^2-2x)=(x-1)x(x-2)=0}\)
rozwiązania 1; 0 i 2 ;]
\(\displaystyle{ x^3-2x^3=x^2(x-2)=0}\)
stąd rozwiązaniami równania są 0 i 2
b)
\(\displaystyle{ x^3+2x=3x^2\\
x^3-3x^2+2x=x^3-x^2-2x^2+2x=x^2(x-1)-2x(x-1)=(x-1)(x^2-2x)=(x-1)x(x-2)=0}\)
rozwiązania 1; 0 i 2 ;]
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Pewne rownania wielomianowe..
\(\displaystyle{ a)\\
x^{3}-2x^{2}=0\\
x^{2}(x-2)=0\\
\mbox{Pierwiastki: 0(podwojny), 2}\\
b)\\
x^{3}+2x=3x^{2}\\
x^{3}-3x^{2}+2x=0\\
x(x^2-3x+2)=0\\
x(x-1)(x-2)=0\\
\mbox{Pierwiastki: 0, 1, 2}}\)
x^{3}-2x^{2}=0\\
x^{2}(x-2)=0\\
\mbox{Pierwiastki: 0(podwojny), 2}\\
b)\\
x^{3}+2x=3x^{2}\\
x^{3}-3x^{2}+2x=0\\
x(x^2-3x+2)=0\\
x(x-1)(x-2)=0\\
\mbox{Pierwiastki: 0, 1, 2}}\)
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Pewne rownania wielomianowe..
bo ja w sumie nie wiem na czym polega rozlozenie wielomianu na czynniki i jak to sie robi:< a chcialbym sie nauczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Pewne rownania wielomianowe..
Rozkładanie to wyłączanie przed nawias (to powienieneś umieć) zwijanie ze wzorów skróconego mnożenia, tym więcej zrobisz przykładów tym łatwiej się później robi
[ Dodano: 17 October 2008, 21:02 ]
Rozkładanie to wyłączanie przed nawias (to powienieneś umieć) zwijanie ze wzorów skróconego mnożenia, tym więcej zrobisz przykładów tym łatwiej się później robi.
Akurat równania 3 stopnia można rozwiązać nie rozkładając na czynniki, ale w podanych przez ciebie przykładach jest to najłatwiejsza forma rozwiązywania
[ Dodano: 17 October 2008, 21:02 ]
Rozkładanie to wyłączanie przed nawias (to powienieneś umieć) zwijanie ze wzorów skróconego mnożenia, tym więcej zrobisz przykładów tym łatwiej się później robi.
Akurat równania 3 stopnia można rozwiązać nie rozkładając na czynniki, ale w podanych przez ciebie przykładach jest to najłatwiejsza forma rozwiązywania
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
Pewne rownania wielomianowe..
no wlanie nie za bardzo wiem jak wylaczyc przed nawias jesli sa 3 wyrazenia tak jak w zadaniu b).