Twierdzenie o wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 29 lis 2007, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

Twierdzenie o wielomianach

Post autor: schmude »

Mam pytanie, kiedyś chyba słyszałem podobne twierdzenie ale nie jestem pewien czy to prawda. Napiszcie, jeśli coś o tym wiecie.


Dany jest wielomian o współczynnikach całowitych \(\displaystyle{ W}\).
Wiadomo, że dla pewnego \(\displaystyle{ b \mathbb{C}}\) istnieje \(\displaystyle{ m\in \mathbb{C}}\) takie, że:

\(\displaystyle{ W(b)=m}\)
\(\displaystyle{ W(b+1)=m+1}\)
\(\displaystyle{ W(b+2)=m+2}\)
\(\displaystyle{ W(b+3)=m+3}\)

Czy to prawda, że \(\displaystyle{ W(x)=x+p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb{C}}\) ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Twierdzenie o wielomianach

Post autor: »

schmude pisze:\(\displaystyle{ W(b)=m}\)
\(\displaystyle{ W(b+1)=m+1}\)
\(\displaystyle{ W(b+2)=m+2}\)
\(\displaystyle{ W(b+3)=m+3}\)
Czy to prawda, że \(\displaystyle{ W(x)=x+p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb{C}}\) ?
Nie, na przykład wielomian:
\(\displaystyle{ W(x) = x + p + (x-b)(x-b-1)(x-b-2)(x-b-3)}\)
też spełnia warunki zadania. (\(\displaystyle{ p=m-b}\))

Q.
ODPOWIEDZ