Rozwiąż równanie:
Błagam o rozwiązanie, sama nie dam rady
a)\(\displaystyle{ -5x^4+3x^3+14x^2=0}\)
b)\(\displaystyle{ 4x^4-5x^2+1=0}\)
c)\(\displaystyle{ 2x^5+5x^3-12x=0}\)
d)\(\displaystyle{ 2x^7-x^4-x=0}\)
e)\(\displaystyle{ 6x^3+6x^2-3x-3=0}\)
f)\(\displaystyle{ 2x^5-18x^3+2x^2-18=0}\)
g)\(\displaystyle{ 4x^3-14x^2+6x-21=0}\)
h)\(\displaystyle{ 15x^2-10x^4-6x+4=0}\)
i)\(\displaystyle{ 2x^5-8x^3+16x^2-64=0}\)
j)\(\displaystyle{ 3x^5-12x^3-12x^2+48=0}\)
k)\(\displaystyle{ 5x^5+x^3-6=30x^2}\)
l)\(\displaystyle{ 5=3x+5x^4-3x^5}\)
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wielomianowe
Zrób coś sama - proszę (pytaj gdy trafisz na ,,minę").
a) wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias i przyrównaj otrzymane czynniki do zera.
a) wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) przed nawias i przyrównaj otrzymane czynniki do zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomiechówek
- Pomógł: 3 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x^{2}(-5x^{2}+3x+14)=0}\) i masz f. kwadratową z której wyliczasz \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2)}\) i zapisujesz wielomian w postaci iloczynowejkasss pisze:Ale nie umiem
Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{ }\)!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, o 18:56 przez bartlomiej27, łącznie zmieniany 1 raz.
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ -5x^4+10x^3 -7x^3+14x^2=0}\)kasss pisze:Rozwiąż równanie:
Błagam o rozwiązanie, sama nie dam rady
a)\(\displaystyle{ -5x^4+3x^3+14x^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2) (-5x^3-7x^2)=0}\)
\(\displaystyle{ -x^2(x-2) (5x +7)=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^4-4x^2 -x^2+1=0}\)\(\displaystyle{ b)4x^4-5x^2+1=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^2(x^2 -1)-(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^2 -1)(4x^2 -1)=0}\)