Witam
Mam problem z połową przykładów z zadania o treści ,,Rozwiąż Równanie".
b)\(\displaystyle{ 4x^{4}-5x^{2}+1=0}\)
c)\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}+12x=0}\)
d)\(\displaystyle{ 2x^{7}+x^{4}-x=0}\)
Prosił bym o jeden przykład bardziej rozpisany, ponieważ chciał bym zobaczyć jak się taki typ równania robi, a na moje oko wszystkie 3 są do siebie podobne.
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
Rozwiąż równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Rozwiąż równanie.
a)
\(\displaystyle{ 4x^4-5x^2+1=0\\
4x^4-5x^2+1=4x^4-4x^2-x^2+1=4x^2(x^2-1)-1(x^2-1)=(4x^2-1)(x^2-1)\\
(4x^2-1)(x^2-1)=0\\
(4x^2-1)=0 (x^2-1)=0\\
\\
(x^2-1)=0\\
x^2=1\\
x=-1 x=1\\
\\
(4x^2-1)=0 \\
4x^2=1\\
x^2= \frac{1}{4} \\
x=- \frac{1}{2} x= \frac{1}{2}
\\
\\
x=-1 x=- \frac{1}{2} x= \frac{1}{2} x=1}\)
\(\displaystyle{ 4x^4-5x^2+1=0\\
4x^4-5x^2+1=4x^4-4x^2-x^2+1=4x^2(x^2-1)-1(x^2-1)=(4x^2-1)(x^2-1)\\
(4x^2-1)(x^2-1)=0\\
(4x^2-1)=0 (x^2-1)=0\\
\\
(x^2-1)=0\\
x^2=1\\
x=-1 x=1\\
\\
(4x^2-1)=0 \\
4x^2=1\\
x^2= \frac{1}{4} \\
x=- \frac{1}{2} x= \frac{1}{2}
\\
\\
x=-1 x=- \frac{1}{2} x= \frac{1}{2} x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Rozwiąż równanie.
Mógłbym prosić jeszcze tylko o przekształcenie przykładu c i d, ponieważ coś mi to ciężko idzie.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Rozwiąż równanie.
c)\(\displaystyle{ 2x^{5}+5x^{3}+12x=0 \iff x(2x^4+5x^2+12)=0 \iff x=0}\)
Ponieważ w \(\displaystyle{ 2x^4+5x^2+12=0}\) \(\displaystyle{ \Delta}\)
Ponieważ w \(\displaystyle{ 2x^4+5x^2+12=0}\) \(\displaystyle{ \Delta}\)