Witam )
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^3 +2x^2-x-2}\)
a) sprawdź czy punkt A=(2:12) należy do wykresu tego wielomianu
b) zapisz wielomian z postaci trzech czynników
Bardzo prosze o pomoc... z góry dziękuje !
czy ptk A należy do wykresu wielomianu?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
czy ptk A należy do wykresu wielomianu?
\(\displaystyle{ W(2)=8+8-2-2=12}\)
\(\displaystyle{ x^{3} +2x^{2}-x-2=x^{2}(x+2)-(x+2)=(x+2)(x^{2}-1)=(x+2)(x-1)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^{3} +2x^{2}-x-2=x^{2}(x+2)-(x+2)=(x+2)(x^{2}-1)=(x+2)(x-1)(x+1)}\)