rozkładanie wielomianu na czynniki..
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 30 razy
rozkładanie wielomianu na czynniki..
rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ 7x^4+3x^3+2x^2+3x-5}\)
nie wiem jak rozbić jakaś liczbę żeby ładnie wyszlo.. chyba ze nie idzie zeby byl ladny wynik;p
probowalem\(\displaystyle{ 7x^4 = 5x^4 i 2x^4}\) ale jakos potegi pozniej sie nie chca skrocic zeby po obu stronach w nawiasie idenycznie wyszlo..
\(\displaystyle{ 7x^4+3x^3+2x^2+3x-5}\)
nie wiem jak rozbić jakaś liczbę żeby ładnie wyszlo.. chyba ze nie idzie zeby byl ladny wynik;p
probowalem\(\displaystyle{ 7x^4 = 5x^4 i 2x^4}\) ale jakos potegi pozniej sie nie chca skrocic zeby po obu stronach w nawiasie idenycznie wyszlo..
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
rozkładanie wielomianu na czynniki..
-aś:)
\(\displaystyle{ 2x^2}\) jest sumą dwóch jednomianów
\(\displaystyle{ 7x^2(x^2+1)+3x(x^2+1)-5(x^2+1)=\\
=7x^4+7x^2+3x^3+3x-5x^2-5=\\
=7x^4+3x^3+7x^2-5x^2+3x-5=\\
=7x^4+3x^3+2x^2+3x-5}\)
\(\displaystyle{ 2x^2}\) jest sumą dwóch jednomianów
\(\displaystyle{ 7x^2(x^2+1)+3x(x^2+1)-5(x^2+1)=\\
=7x^4+7x^2+3x^3+3x-5x^2-5=\\
=7x^4+3x^3+7x^2-5x^2+3x-5=\\
=7x^4+3x^3+2x^2+3x-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubków k. Bolesławca
rozkładanie wielomianu na czynniki..
A to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^6+1}\)
Doszedłem tylko do tego:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+1)(x^4-x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^6+1}\)
Doszedłem tylko do tego:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+1)(x^4-x^2+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
rozkładanie wielomianu na czynniki..
Powinno udać się tak :Paśnik pisze:A to:
\(\displaystyle{ W(x)=x^6+1}\)
Doszedłem tylko do tego:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2+1)(x^4-x^2+1)}\)
\(\displaystyle{ (x^4-x^2+1)=(x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\) (wykonać matmę na prawej; przyrównać obie postacie)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubków k. Bolesławca
rozkładanie wielomianu na czynniki..
O to chodzi?
\(\displaystyle{ x^2*bx+x^2+ax^3+ax*bx+ax+x^2+bx=0}\)
Jeśli tak to co dalej mam z tym zrobić??[/latex]
\(\displaystyle{ x^2*bx+x^2+ax^3+ax*bx+ax+x^2+bx=0}\)
Jeśli tak to co dalej mam z tym zrobić??[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
rozkładanie wielomianu na czynniki..
Prawie (nie czepiam się).Paśnik pisze:O to chodzi?
\(\displaystyle{ x^2*bx+x^2+ax^3+ax*bx+ax+x^2+bx=0}\)
Jeśli tak to co dalej mam z tym zrobić??[/latex]
Z tego :
\(\displaystyle{ a+b=0}\) oraz \(\displaystyle{ ab+2=0}\) (trzecie równanie byłoby takie jak pierwsze; więc go nawet nie piszę).