Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szyszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 5 paź 2008, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: szyszy »

Rozłóż wielomian na czynniki , stosując grupowanie wyrazów i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias :
a)\(\displaystyle{ x ^{5}-2x ^{3}+x ^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{3}-6x ^{2}+16}\)
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: maise »

a)

\(\displaystyle{ x^5-2x^3+x^2=x^2(x^3-2x+1)=x^2 [x^2(x-1)+x(x-1)-1(x+1)]=x^2(x^2+x-1)(x-1)}\)


b)

\(\displaystyle{ x^3-6x^2+16=x^2(x-2)-4x(x-2)-8(x-2)=(x^2-4x-8)(x-2)}\)
ODPOWIEDZ