co do kilku nie jestem pewien wiec prosilbym o pomoc
\(\displaystyle{ a) W(x)=(x+2)(x-4)^{2}(x-5)^{3}}\)
\(\displaystyle{ b) W(x)=x^{4}+6x^{3}+9x^{2}}\)
\(\displaystyle{ c) W(x)=(x+1)^{5}+(x+1)^{4}}\)
znajdz pierwiastki wielomianu W(x) i okresl ich krotnosc
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
znajdz pierwiastki wielomianu W(x) i okresl ich krotnosc
W pierwszym i trzecim przypadku nie ma co robić bo wielomian jest już w postaci iloczyny składników postaci (x-a) każde wystąpienie takiego składnika to jednokrotność pierwiastka a. Zatem na przykład dla pierwszego masz pierwiastki -2, 4 (dwukrotny) i 5 (trzykrotny).
W drugim przykładzie możesz wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\) zatem zero jest dwukrotnym pierwiastkiem a po owym wyciągnięciu dostajesz wielomian kwadratowy którego pierwiastki można znaleźć bardzo łatwo. (Jest to dwukrotnie liczba 3).
W drugim przykładzie możesz wyłączyć przed nawias \(\displaystyle{ x^2}\) zatem zero jest dwukrotnym pierwiastkiem a po owym wyciągnięciu dostajesz wielomian kwadratowy którego pierwiastki można znaleźć bardzo łatwo. (Jest to dwukrotnie liczba 3).
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 97 razy
znajdz pierwiastki wielomianu W(x) i okresl ich krotnosc
dziekuje za pomoc,
to takie latwe, myslalem o tym ale wlasnie wydawalo mi sie to zalatwe
to takie latwe, myslalem o tym ale wlasnie wydawalo mi sie to zalatwe