Trafiło mi się takie zadanko i mam problem, bo nie wiem za bardzo jak je zrobić. Oto treść:
"Wyznacz te argumenty, dla których funkcja \(\displaystyle{ f(x)=4x^4-4x^3-9x^2+x+2}\) i funkcja
\(\displaystyle{ g(x)=7x^2-15x+2}\) przyjmuja te samą wartość". (-> cyfra postawiona za iksem to potęga)
No i lipa. Doszedłem do tego zadania i za chiny tego nie moge rozwiązać. Próbowałem porównać te funkcje. Wyszło mi więc: 4x4-4x3-16x2+16x=0. Potem rozpisałem to i otrzymałem miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ x_{1}=-4,\ x_2=4,\ x_3=1}\).
Tylko własnie nie wiem co daley z tym zrobić.... Pomóżcie.
[Edit: olazola] Proponuję zapoznać się z TeX-em
zadanko łączące funkcje wielomianowe z kwadratową
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zadanko łączące funkcje wielomianowe z kwadratową
poprawka: rozwiazaniem rownania \(\displaystyle{ 4x^4-4x^3-16x^2+16x=0}\) sa liczby: \(\displaystyle{ x_1=0\\x_2=1\\x_3=-4\\x_4=4}\) Ponadto rozwiazania sa szuukanymi argumentami dla ktorych funkcje f(x) i g(x) przyjmuja te same wartosci..
zadanko łączące funkcje wielomianowe z kwadratową
Lol. Nie wpadłem na to, że miejsca zerowe to rozwiązanie. ;D Dzienx