równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

równanie

Post autor: mateusz.ex »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^{3}-12x^{2}+x-12=0}\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

równanie

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ x^{3}-12x^{2}+x-12=x^2(x-12)+1\cdot(x-12)=(x-12)(x^2+1)}\)
zatem
\(\displaystyle{ x=12}\)
Pozdrawiam
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

równanie

Post autor: sauron89 »

\(\displaystyle{ x^{2}(x-12)+1(x-12)=0

(x^{2}+1)(x-12)=0

x^{2}=-1}\)


\(\displaystyle{ x=12}\)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

równanie

Post autor: mateusz.ex »

a skąd wyszło 12, wiem ze jest dobrze, ale nie rozumie tego ze x^2=-1, a x=12
sauron89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy

równanie

Post autor: sauron89 »

tutaj rozłozylismy wielomian na czynniki:
\(\displaystyle{ x^{2}(x-12)+1(x-12)=0}\)
mamy 2 nawiasy z ktorych jeden albo drugi rowna sie 0

\(\displaystyle{ (x^{2}+1)(x-12)=0}\)
no i obydwa przyrównujemy do 0 i mamy wyniki

\(\displaystyle{ x^{2}=-1}\)

\(\displaystyle{ x=12}\)
ODPOWIEDZ