Dla jakiego m??
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
Dla jakiego m??
Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1 i x2 równania
\(\displaystyle{ x^{2}+ (3m-2)x+(m+2)=0}\) spełniają warunek: \(\displaystyle{ x^{2}_{1}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}_{2}}\) > 8
\(\displaystyle{ x^{2}+ (3m-2)x+(m+2)=0}\) spełniają warunek: \(\displaystyle{ x^{2}_{1}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}_{2}}\) > 8
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Dla jakiego m??
Zauważ, że poszukiwany warunek można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ (x _{1}+x _{2}) ^{2}-2x _{1}x _{2}>8}\)
Teraz możesz zastosować wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ (2-3m) ^{2}-2(m+2)>8}\)
\(\displaystyle{ (x _{1}+x _{2}) ^{2}-2x _{1}x _{2}>8}\)
Teraz możesz zastosować wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ (2-3m) ^{2}-2(m+2)>8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
Dla jakiego m??
rozumiem ze to wziołes ze wzoruszymek12 pisze:Zauważ, że poszukiwany warunek można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ (x _{1}+x _{2}) ^{2}-2x _{1}x _{2}>8}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+ b^{2} = (a+b)^{2} -2ab}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
Dla jakiego m??
hmm ok tamto wiem, teraz mam podobne zadanie, pewnie zasada jego rozwiązania jest prawie taka sama jak tego ale jednak mi cos nie idzie:/
Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki x1 i x2 równania :
\(\displaystyle{ x^{2}-mx-m=0}\)spełniają nierówność
\(\displaystyle{ x1^{3}+x2^{3}-x1^{3}*x2^{3}>0}\)
Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki x1 i x2 równania :
\(\displaystyle{ x^{2}-mx-m=0}\)spełniają nierówność
\(\displaystyle{ x1^{3}+x2^{3}-x1^{3}*x2^{3}>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Dla jakiego m??
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ x _{1} ^{3}+x _{2} ^{3}-x _{1} ^{3} x _{2} ^{3}=[(x _{1}+x _{2}) ^{2}-3x _{1}x _{2}](x _{1}+x _{2})-(x _{1} x _{2}) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} ^{3}+x _{2} ^{3}-x _{1} ^{3} x _{2} ^{3}=[(x _{1}+x _{2}) ^{2}-3x _{1}x _{2}](x _{1}+x _{2})-(x _{1} x _{2}) ^{3}}\)