Nierownosc wielomianowa - zadanie
- anulka
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 20 paź 2005, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 4 razy
Nierownosc wielomianowa - zadanie
Witam
Otoz nie mam pomyslu na zadanie :
1)Rozwiąż nierownosc
\(\displaystyle{ \frac{1-(m-1)x+mx^{2} }{(m+1)x-x^{2}-1 } qslant 0}\)
Wtedy mam:
\(\displaystyle{ (m-1)t^{2} -2(m+4)t +m=0}\)
I teraz nie wiem za bardzo co dalej zrobić
Będę wdzieczna za pomoc
Otoz nie mam pomyslu na zadanie :
1)Rozwiąż nierownosc
\(\displaystyle{ \frac{1-(m-1)x+mx^{2} }{(m+1)x-x^{2}-1 } qslant 0}\)
Wtedy mam:
\(\displaystyle{ (m-1)t^{2} -2(m+4)t +m=0}\)
I teraz nie wiem za bardzo co dalej zrobić
Będę wdzieczna za pomoc
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Nierownosc wielomianowa - zadanie
Co do drugiego wyliczasz deltę która ma być większa od zera to ci gwarantuje dwie różne wartości t. Następnie wyliczasz oba wzory Viete'a, które muszą być większe od zera, to zagwarantuje że t będzie zawsze większe od zera.
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
Nierownosc wielomianowa - zadanie
a dlaczego rozne od 4 a nie rozne od 1?anulka pisze:Czyli aby te rownanie mialo 4 pierwiastki, m musi byc rozne od 4, i moge oznaczyc sobie :
\(\displaystyle{ x ^{2} =t qslant 0}\)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Nierownosc wielomianowa - zadanie
To moze ja podpowiem ...
\(\displaystyle{ \frac{mx^{2}-(m-1)x+1}{-x^{2}+(m+1)x-1)} < 0 (mx^{2}-(m-1)x+1)(-x^{2}+(m+1)x-1) 0 -x^{2}+(m+1)x-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{mx^{2}-(m-1)x+1}{-x^{2}+(m+1)x-1)} < 0 (mx^{2}-(m-1)x+1)(-x^{2}+(m+1)x-1) 0 -x^{2}+(m+1)x-1}\)