Sprawdzic czy podane wyrazenie jest prawdziwe czy fałszywe:
IStnieje taki \(\displaystyle{ x \in R}\) że dla każdego \(\displaystyle{ y \in R}\) zachodzi nierównośc \(\displaystyle{ y^{2} - y +x > 0}\)
sprawdzic czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: racibórz
- Podziękował: 26 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
sprawdzic czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe
Niech \(\displaystyle{ y}\) będzie niewiadomą, \(\displaystyle{ x}\) zaś parametrem. Liczymy dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) nierówność \(\displaystyle{ y^2-y+x>0}\) jest zawsze spełniona.
Policzmy \(\displaystyle{ \Delta=1-4x\frac{1}{4}}\). Zatem nierówność jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ y}\) gdy \(\displaystyle{ x>\frac{1}{4}}\). Odp: zdanie jest prawdziwe, gdyż istnieje taki \(\displaystyle{ x}\) dla którego nierówność \(\displaystyle{ y^2-y+x>0}\) jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ y}\).
Policzmy \(\displaystyle{ \Delta=1-4x\frac{1}{4}}\). Zatem nierówność jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ y}\) gdy \(\displaystyle{ x>\frac{1}{4}}\). Odp: zdanie jest prawdziwe, gdyż istnieje taki \(\displaystyle{ x}\) dla którego nierówność \(\displaystyle{ y^2-y+x>0}\) jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ y}\).