równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kakashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2 paź 2007, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

równanie wielomianowe

Post autor: kakashi »

3\(\displaystyle{ x^{3}}\) + 3\(\displaystyle{ x^{2}}\) + 3x + 1 = 0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

równanie wielomianowe

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ 3x^3+3x^2+3x+1=3x^2(x+1)+3(x+1)=(3x^2+3)(x+1)\\
(3x^2+3)(x+1)=0\\
3x^2+3=0 x+1=0}\)
ODPOWIEDZ