\(\displaystyle{ 0,027a^{6}-\frac{8}{125}b^{3}}\)
jak to rozłożyć na czynniki?
rozkladanie na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
rozkladanie na czynniki
Zauważ, że:
\(\displaystyle{ 0,027a ^{6}=(0,3a ^{2} ) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{125}b ^{3}= (\frac{2}{5}b) ^{3}}\)
Teraz możesz skorzystać ze wzoru na różnicę sześcianów.
\(\displaystyle{ 0,027a ^{6}=(0,3a ^{2} ) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{125}b ^{3}= (\frac{2}{5}b) ^{3}}\)
Teraz możesz skorzystać ze wzoru na różnicę sześcianów.