Jak rozwiązywać takie wielomiany:
W(x)=x^4 -2x^3 +2x^2 -6x +9
Nie proszę, żeby ktoś go zrobił za mnie, ale podać ogólną metodę znajdowania pierwiastkow (bo muszę udowodnić, że nie ma on ich...)
Wielomian stopnia 4-tego
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Wielomian stopnia 4-tego
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-2x^3+x^2+x^2-6x+9=x^2(x^2-2x+1)+(x-3)^2=x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\)
i łatwo zauważyć, że dla każdego x wartość wielomianu W(x)>0, co oznacza brak miejsc zerowych.
i łatwo zauważyć, że dla każdego x wartość wielomianu W(x)>0, co oznacza brak miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Wielomian stopnia 4-tego
Jeśli masz pokazać że wielomian nie ma pierwiastków to można to zrobić poprzez doprowadzenie go do postaci iloczynu kwadratów lub do postaci sumy liczb dodatnich (lub nieujemnych i co najmniej jednej dodatniej) i zauważenie że zawsze jest większy od zera (jeśli współczynnik przy największej potędze jest dodatni).
W tym konkretnym przypadku spróbuj sprowadzić wielomian do postaci \(\displaystyle{ x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\) i coś zauważyć
W tym konkretnym przypadku spróbuj sprowadzić wielomian do postaci \(\displaystyle{ x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\) i coś zauważyć
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
Wielomian stopnia 4-tego
Wielkie dzięki dla wb za jasne wyprowadzenie wzorku (było łatwiejsze, niż myślałem) i dla QuusAmo za objaśnienie drobiazgowe.