zadanie 2 miejsce zerowe wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 2x^3 +ax^2 - 6x - 1}\)
a) oblicz wspolczynik a
b ) wyznacz pozostale miesjca zerowe tego wielomianu
Wyznacz współczynniki i miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrow
Wyznacz współczynniki i miejsca zerowe
Ostatnio zmieniony 9 paź 2008, o 21:21 przez karolcia91angel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
Wyznacz współczynniki i miejsca zerowe
\(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3} +a x^{2} -6x}\)
Jeżeli miejsce zerowe wynosi -1 to
\(\displaystyle{ w(-1)=0}\)
za x podstawiasz -1
po obliczeniu \(\displaystyle{ a=-4}\)
czyli wielomian wygląda tak
\(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3} -4 x^{2} -6x}\)
później obliczenie kolejnych miejsc zerowych to już prościzna 2x przed nawias
\(\displaystyle{ 2x(x ^{2}-2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x(x-3)(x+1)=0}\)
czyli miejsca zerowe to \(\displaystyle{ x=0 x=3 x=-1}\)
Jeżeli miejsce zerowe wynosi -1 to
\(\displaystyle{ w(-1)=0}\)
za x podstawiasz -1
po obliczeniu \(\displaystyle{ a=-4}\)
czyli wielomian wygląda tak
\(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3} -4 x^{2} -6x}\)
później obliczenie kolejnych miejsc zerowych to już prościzna 2x przed nawias
\(\displaystyle{ 2x(x ^{2}-2x-3)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x(x-3)(x+1)=0}\)
czyli miejsca zerowe to \(\displaystyle{ x=0 x=3 x=-1}\)