Roałóż wielomian na czynniki , stosójąc grupowanie wyrazów i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias :
a)\(\displaystyle{ x ^{4} -x ^{3} -6x ^{2} +4x+8}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{3} +x ^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2}+16}\)
Roakład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Roakład wielomianu na czynniki
Nie lubię narzucanych z góry sposobów (po prostu powinieneś umieć to rozłożyć).
Podpowiedź (do metody z zadania) :
a)\(\displaystyle{ x ^{4} -x ^{3} -6x ^{2} +4x+8=x^4-x^3-2x^2-4x^2+4x+8}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{3} +x ^{2} =x^5-x^3-x^3+x^2}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2}+16 =x^3-2x^2-4x^2+16}\)
Podpowiedź (do metody z zadania) :
a)\(\displaystyle{ x ^{4} -x ^{3} -6x ^{2} +4x+8=x^4-x^3-2x^2-4x^2+4x+8}\)
b)\(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{3} +x ^{2} =x^5-x^3-x^3+x^2}\)
c)\(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2}+16 =x^3-2x^2-4x^2+16}\)