Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
iamonetop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 43 razy

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:

Post autor: iamonetop »

W(x)= \(\displaystyle{ -x^{8}}\) + \(\displaystyle{ 16x^{6}}\) - \(\displaystyle{ 2x^{5}}\) + \(\displaystyle{ 32x^{3}}\) - \(\displaystyle{ x^{2}}\) + 16
z góry dzięki!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:

Post autor: piasek101 »

Może to Ci pomoże :

\(\displaystyle{ W(x)=-x^8-2x^5-x^2+16x^6+32x^3+16}\)
iamonetop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 43 razy

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:

Post autor: iamonetop »

piasek101 pisze:Może to Ci pomoże :

\(\displaystyle{ W(x)=-x^8-2x^5-x^2+16x^6+32x^3+16}\)
heh no ale tutaj też zbytnio nie wiem, w czym miało by mi to pomoc. tutaj tylko zmieniłeś kolejność...
po pogrupowaniu w pary i policzeniu dochodzę do czegoś takiego, i tutaj nie wiem co dalej, czy jakieś sztuczne zero zastosować czy cóś?
\(\displaystyle{ x^{3}}\)(\(\displaystyle{ x^{3}}\) + 2) * (16 - \(\displaystyle{ x^{2}}\))
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zapisz wielomian w postaci iloczynowej:

Post autor: piasek101 »

iamonetop pisze:heh no ale tutaj też zbytnio nie wiem, w czym miało by mi to pomoc. tutaj tylko zmieniłeś kolejność...
po pogrupowaniu w pary i policzeniu dochodzę do czegoś takiego, i tutaj nie wiem co dalej, czy jakieś sztuczne zero zastosować czy cóś?
A kto Ci nagadał, że muszą być pary ?

\(\displaystyle{ W(x)=-x^2(x^6+2x^3+1)+16(x^6+2x^3+1)=...}\) (podpowiem, że gdzieś trzeba zobaczyć wzory skróconego mnożenia)
ODPOWIEDZ