rozwiązać równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
iivii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 paź 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdynia

rozwiązać równanie

Post autor: iivii »

\(\displaystyle{ x ^{4} + 6x ^{3} + 8x+48=0}\) czy może mi ktoś pomóc to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2008, o 20:53 przez iivii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

rozwiązać równanie

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ x ^{4} + 6x ^{3} + 8x+48=0 \iff x^3(x+6)+8(x+6)=0 \iff (x^3+8)(x+6)=0 \iff \\
(x+6)(x+2)(x^2-2x+4)=0}\)
ODPOWIEDZ