1.Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a i b}\) liczby \(\displaystyle{ -3 i 1}\) są pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{3}+ax ^{2}+bx-9}\) Znajdzi trzeci pierwiastek techo wielomianu.
2.Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a i b}\) liczby \(\displaystyle{ 3 i -1}\) są pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ x ^{3}+ax ^{2}+bx-3}\) Znajdzi trzeci pierwiastek techo wielomianu.
Znajdzi trzeci pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Pomógł: 1 raz
Znajdzi trzeci pierwiastek wielomianu
Musisz połączyc w układ równań:
\(\displaystyle{ (-3)^{3}}\)+a\(\displaystyle{ (-3)^{2}}\)+b*(-3)-9=0 i 1+a+b-9=0
Kiedy wyjdzie Ci a i b obliczyc 3 pierwiatek.
Tak samo z zadaniem 2.
\(\displaystyle{ (-3)^{3}}\)+a\(\displaystyle{ (-3)^{2}}\)+b*(-3)-9=0 i 1+a+b-9=0
Kiedy wyjdzie Ci a i b obliczyc 3 pierwiatek.
Tak samo z zadaniem 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Znajdzi trzeci pierwiastek wielomianu
m jest trzecim pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+bx-9=(x+3)(x-1)(x-m)}\)
Po wymnożeniu możemy przyrównać i otrzymamy że 3m=9 czyli m=3
Teraz należy teraz wszystko wymnożyc i wyznaczyć a i b
Analogizcnie drugi przykład
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+bx-9=(x+3)(x-1)(x-m)}\)
Po wymnożeniu możemy przyrównać i otrzymamy że 3m=9 czyli m=3
Teraz należy teraz wszystko wymnożyc i wyznaczyć a i b
Analogizcnie drugi przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 15 paź 2006, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 24 razy
Znajdzi trzeci pierwiastek wielomianu
Trochę nie rozumię co z czym mam wymnożyć, najlepiej rozrysować całe zadanie do końca, sorry za nachalnośćchris139 pisze:m jest trzecim pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+bx-9=(x+3)(x-1)(x-m)}\)
Po wymnożeniu możemy przyrównać i otrzymamy że 3m=9 czyli m=3
Teraz należy teraz wszystko wymnożyc i wyznaczyć a i b
Analogizcnie drugi przykład