Czy może ktoś sprawdzic i ewentualne błedy poprawic?
Z góry dziekuje.
a)\(\displaystyle{ 2x^4+5x^4+8x^3+20x^2=2x^4(2x+5)+8(2x+5)=x^2(x^2+4)(2x+5)}\)
b)\(\displaystyle{ 15x^6-10x^5+45x^4-30x^3=10x^6(x+15)+30x^3(x+15)=10x^3(x+15)(30x^3+x)=5x^3(x^2+3)(3x-2)}\)
c)\(\displaystyle{ -24x^4+120x^3+30x^2-150x}\) tego nie umiem rozwiazać.
Rozkład wielomianu na czynniki - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - sprawdzenie
a) masz coś nie tak - z czwartego stopnia zrobiłaś piąty
b) ok
c) \(\displaystyle{ =-2x[12x^2(x-5)+15(x-5)]=...}\)
b) ok
c) \(\displaystyle{ =-2x[12x^2(x-5)+15(x-5)]=...}\)