Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-2}\) wynosi \(\displaystyle{ 3}\),
reszta z dziel tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x+1}\) wynosi \(\displaystyle{ -6}\)'
ile wynosi reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^2 -x-2}\)???
Rozpisałam to sobie:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot (x-2)+3\\
W(x)=Z(x) \cdot (x+1)-6\\
W(x)=Y(x) \cdot (x^2-x-2)+y}\)
\(\displaystyle{ Q(x) \cdot (x-2)+3=Z(x) \cdot (x+1)-6=Y(x) \cdot (x^2-x-2)+y}\)
ale nic mi to nie pomaga..=/, znaczy pewnie pomaga ale ja nie wiem=/
proszę o pomoc, pozdrawiam =) =)
reszta z dziel tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x+1}\) wynosi \(\displaystyle{ -6}\)'
ile wynosi reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^2 -x-2}\)???
Rozpisałam to sobie:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) \cdot (x-2)+3\\
W(x)=Z(x) \cdot (x+1)-6\\
W(x)=Y(x) \cdot (x^2-x-2)+y}\)
\(\displaystyle{ Q(x) \cdot (x-2)+3=Z(x) \cdot (x+1)-6=Y(x) \cdot (x^2-x-2)+y}\)
ale nic mi to nie pomaga..=/, znaczy pewnie pomaga ale ja nie wiem=/
proszę o pomoc, pozdrawiam =) =)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2016, o 23:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{ W(x)}{x-2}=P(x)+ \frac{3}{x-2} \ \ \ \ \ \ / \cdot (x-2) \\
\frac{W(x)}{x+1}=L(x)- \frac{6}{x+1} \ \ \ \ \ \ / \cdot (x+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)+3\\
W(x)=L(x)(x+1)-6}\)
\(\displaystyle{ w(2)=3\\
W(-1)=-6}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x^2-x-2}=Q(x)+ \frac{ax+b}{x^2-x-2}\ \ \ \ \ \ \ / \cdot (x^2-x-2)\\
W(x)=Q(x)(x^2-x-2)+ax+b \\
W(2)=2a+b=3\\
W(-1)=-a+b=-6}\)
Po odejmowaniu
\(\displaystyle{ 3a=9\\
a=3\\
b=-3\\
y=3x-3}\)
\frac{W(x)}{x+1}=L(x)- \frac{6}{x+1} \ \ \ \ \ \ / \cdot (x+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)+3\\
W(x)=L(x)(x+1)-6}\)
\(\displaystyle{ w(2)=3\\
W(-1)=-6}\)
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x^2-x-2}=Q(x)+ \frac{ax+b}{x^2-x-2}\ \ \ \ \ \ \ / \cdot (x^2-x-2)\\
W(x)=Q(x)(x^2-x-2)+ax+b \\
W(2)=2a+b=3\\
W(-1)=-a+b=-6}\)
Po odejmowaniu
\(\displaystyle{ 3a=9\\
a=3\\
b=-3\\
y=3x-3}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 11:29 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
Ostro ! Jeszcze 2 miechy temu w czasie jak sie prezygotowywalem do matury to rozwiazalbym to zadanie z palcem w ... ehhh nosie a teraz kurde mialbym problemy
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
skąd to wziąłeś, że \(\displaystyle{ 2a+b=3}\), a \(\displaystyle{ -a+b=-6}\) ?metamatyk pisze:
\(\displaystyle{ W(2)=2a+b=3\\
W(-1)=-a+b=-6}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 11:29 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)+3 \\
W(x)=L(x)(x+1)-6 \\
\\
W(2)=3 \\
W(-1)=-6}\)
W(x)=L(x)(x+1)-6 \\
\\
W(2)=3 \\
W(-1)=-6}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 11:30 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
hmm?
mógłbyś to rozwiązać z opisem słownym?=))
\(\displaystyle{ W(2)=2a+b=3 \\
W(-1)=-a+b=-6}\)
??
czemu tę \(\displaystyle{ 2}\) podstawiłeś do reszty \(\displaystyle{ ax+b}\) i napisałeś, że to jest równe \(\displaystyle{ 3}\); i z \(\displaystyle{ -1}\) zrobiłeś podobnie?
mógłbyś to rozwiązać z opisem słownym?=))
\(\displaystyle{ W(2)=2a+b=3 \\
W(-1)=-a+b=-6}\)
??
czemu tę \(\displaystyle{ 2}\) podstawiłeś do reszty \(\displaystyle{ ax+b}\) i napisałeś, że to jest równe \(\displaystyle{ 3}\); i z \(\displaystyle{ -1}\) zrobiłeś podobnie?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 11:31 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 26 lip 2004, o 02:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu
A to równa się \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ -6}\) wlasnie stamtąd biora sie. Proszę, przeanalizuj dokladnie to co napisalemmetamatyk pisze:\(\displaystyle{ \frac{ W(x)}{x-2}=P(x)+ \frac{3}{x-2} \ \ \ \ \ \ / \cdot (x-2) \\ \frac{W(x)}{x+1}=L(x)- \frac{6}{x+1} \ \ \ \ \ \ / \cdot (x+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)+3\\ W(x)=L(x)(x+1)-6}\)
\(\displaystyle{ w(2)=3\\
W(-1)=-6}\)
\(\displaystyle{ a=3\\
b=-3\\
y=3x-3}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 11:32 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police