Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomek898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: tomek898 »

\(\displaystyle{ x^{5} - 5x ^{3} +6x=0}\)

Prosze o pomoc w rozwiązaniu równania ?
niuton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: my się znamy?
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: niuton »

Wyłączasz \(\displaystyle{ x}\) przed nawias. W nawiasie pojawia się wtedy równanie dwukwadratowe czyli pod \(\displaystyle{ x ^{2}}\) podstawiasz \(\displaystyle{ t}\)
tomek898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie

Post autor: tomek898 »

Delta wychodzi ujemna czy się myle ?

Prosze niech ktoś to przeliczy ?
niuton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: my się znamy?
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: niuton »

\(\displaystyle{ \Delta=25-4*6=25-24=1}\)
ODPOWIEDZ