\(\displaystyle{ \frac{f(x)+g(x)}{ f(x) (f(x)-g(x)) }}\) \(\displaystyle{ :g(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=}\) \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{x+1}{x-1}}\)
Coś tam poskracałem, pokminiłem ale tak czy siak wynik nie ten mi wyszedł co miał:P jakby tak dokładnie się dało krok po kroku byłbym szczęśliwy:)
Dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{x-1}{x+1} + \frac{x+1}{x-1} }{ \frac{x-1}{x+1} (\frac{x-1}{x+1}- \frac{x+1}{x-1} } : \frac{x+1}{x-1}) = \frac{ \frac{2x ^{2} +2 }{(x-1)(x+1)} }{ \frac{-4x(x-1)}{(x-1)(x+1) ^{2} } } \frac{x-1}{x+1} = \frac{x ^{2} +1 }{-4x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: s tont
- Podziękował: 15 razy
Dzielenie wielomianów
podziekowalraphel pisze:\(\displaystyle{ \frac{ \frac{x-1}{x+1} + \frac{x+1}{x-1} }{ \frac{x-1}{x+1} \cdot (\frac{x-1}{x+1}- \frac{x+1}{x-1} } : \frac{x+1}{x-1}) = \frac{ \frac{2x ^{2} +2 }{(x-1)(x+1)} }{ \frac{-4x(x-1)}{(x-1)(x+1) ^{2} } } \cdot \frac{x-1}{x+1} = \frac{x ^{2} +1 }{-4x}}\)
//edit
wynik to \(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+1}{-2x}}\) troszkę Ci sie obliczenia pomyliły (no chyba, że mnie?:>)