Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
panterman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Post autor: panterman »

Dla jakich wartosci parametru m rownanie
\(\displaystyle{ x^{3} - 2(m + 1)x^{2} + (2m^{2} + 3m + 1)x\,=\,0}\)
ma trzy pierwiastki z ktorych dwa sa dodatnie?
Nie mam pojęcia od czego zacząć...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ x(x^2-2(m+1)x+2m^2+3m+1)=0\\x=0 \vee x^2-2(m+1)x+2m^2+3m+1=0}\)
Rownanie kwadratowe posiada dwa pierwiastki dodatnie, jezeli spelnia nastepnuja warunki:
\(\displaystyle{ \Delta\geq 0\\x_1+x_2>0\\x_1x_2>0}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2005, o 17:49 przez kuch2r, łącznie zmieniany 3 razy.
agiszonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 paź 2005, o 01:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 12 razy

Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Post autor: agiszonek »

nie do konca
rownanie posiada 2 pierwiastki dodatnie jezeli spelnione sa warunki:
\(\displaystyle{ \Delta \geq 0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}>0}\)
no i oczywiscie \(\displaystyle{ a\neq 0}\) (choc ten warunek jest spelniony bo \(\displaystyle{ a=1\neq 0}\))
czesc wspolna tych warunkow daje ostateczne rozwiazanie zadania

pozdrawiam
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Post autor: Rogal »

No i przypominam, że
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2} = \frac{-b}{a}, \\ x_{1}x_{2} = \frac{c}{a}}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma trzy pierwiastki

Post autor: kuch2r »

no teraz juz jest dobrze:)
ODPOWIEDZ