Znajdź pierwiastek Wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
maciek212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: b-stok

Znajdź pierwiastek Wielomianu

Post autor: maciek212 »

Proszę o pomoc

a) \(\displaystyle{ x^7(x-1)^3(x+2)(x+5)^5=0}\)
b) \(\displaystyle{ x(x+3)^2(2x-1)^3(x+3)=0}\)
c) \(\displaystyle{ (x+2)^4(3x+4)^2(x+2)^3=0}\)
d) \(\displaystyle{ (x^2-9)(x^2x-15)^2(x^2-2x+3)=0}\)

Z góry dziekuje

Proponuję poczytać instrukcję LaTeX-a zanim wstawisz wyrażenie matematyczne.
RyHoO16.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2008, o 19:40 przez maciek212, łącznie zmieniany 2 razy.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Znajdź pierwiastek Wielomianu

Post autor: exupery »

pierwiastek wielomianu jest to liczba dla której cały wielomian jest równy 0. Kiedy iloczyn jest równy 0??
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Znajdź pierwiastek Wielomianu

Post autor: De Moon »

Rozwiąż równania wewnątrz każdego nawiasu. Np w podpunkcie a masz:
\(\displaystyle{ x =0 x = 1 x =-2 x= -5}\)

Podpunkt b i c tak samo, w podpunkcie d użyj najpierw wzorów skróconego mnożenia(w pierwszym nawiasie) i policz normalnie równanie kwadratowe w 3 nawiasie. W nawiasie numer 2 masz błąd w zapisie.
maciek212
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: b-stok

Znajdź pierwiastek Wielomianu

Post autor: maciek212 »

dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ