Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu.Z góry bardzo dziękuje.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+kx^{2}-4}\)
a)Wyznacz współczynnik \(\displaystyle{ k}\)tego wielomianu wiedząc że wielomian ten jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\)
b)dla wyznaczonej wartosci \(\displaystyle{ k}\) rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki.
Wyznacz współczynnik
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacz współczynnik
\(\displaystyle{ W(-2)=4+4k-4}\)escort pisze:Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu.Z góry bardzo dziękuje.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+kx^{2}-4}\)
a)Wyznacz współczynnik \(\displaystyle{ k}\)tego wielomianu wiedząc że wielomian ten jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\)
b)dla wyznaczonej wartosci \(\displaystyle{ k}\) rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki.
\(\displaystyle{ 4k=0, k=0}\)
- arrgghh
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka /k. Łańcuta
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
Wyznacz współczynnik
b)
dla \(\displaystyle{ k=0}\) mamy:
\(\displaystyle{ W(x)=x^2+0x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x+2)}\)
Odp: Pierwiastki: \(\displaystyle{ x=-2, x=2}\)
dla \(\displaystyle{ k=0}\) mamy:
\(\displaystyle{ W(x)=x^2+0x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x+2)}\)
Odp: Pierwiastki: \(\displaystyle{ x=-2, x=2}\)