Jak się do tego zabrać?:
\(\displaystyle{ | x^{2} -x|=x-1}\)
Wielomian z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Wielomian z wartością bezwzględną
W skrócie :
Rozpatrujemy dla 2 przedziałów :
\(\displaystyle{ x^2 - x = x - 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x => 0}\)
v
\(\displaystyle{ -x^2 + x = x - 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x < 0}\)
Rozpatrujemy dla 2 przedziałów :
\(\displaystyle{ x = 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x => 0}\)
v
\(\displaystyle{ x = 1 v x = -1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x < 0}\) // nie są spełnione warunki dziedziny
Więc x=1;
Rozpatrujemy dla 2 przedziałów :
\(\displaystyle{ x^2 - x = x - 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x => 0}\)
v
\(\displaystyle{ -x^2 + x = x - 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x < 0}\)
Rozpatrujemy dla 2 przedziałów :
\(\displaystyle{ x = 1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x => 0}\)
v
\(\displaystyle{ x = 1 v x = -1}\) dla \(\displaystyle{ x^2 - x < 0}\) // nie są spełnione warunki dziedziny
Więc x=1;