Wartość bezwzględna
- elcia
- Użytkownik
- Posty: 192
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość bezwzględna
przyrównujesz do zera to co jest w wartości bezwzględnej, zaznaczasz na osi i liczysz z definicji
[ Dodano: 5 Października 2008, 13:42 ]
Jaki wynik ma wyjść?
[ Dodano: 5 Października 2008, 13:42 ]
Jaki wynik ma wyjść?
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
Wartość bezwzględna
\(\displaystyle{ |x^{3}+x|-x+3>0}\)
zał.: \(\displaystyle{ x\in \mathbb R}\)
\(\displaystyle{ |x(x^{2}+1)|-x+3>0}\)
\(\displaystyle{ |x|\cdot |x^{2}+1|-x+3>0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{2}+1>0}\), to możemy zapisać:
\(\displaystyle{ |x|\cdot (x^{2}+1)-x+3>0}\).
Z definicji wartości bezwzględnej mamy:
\(\displaystyle{ |x|= \begin{cases} x &\mbox{dla}\ x\geq 0 \\ -x &\mbox{dla}\ x<0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1^\circ\ x\in(-\infty,0)\\
-x\cdot (x^{2}+1)-x+3>0\iff -x^{3}-x-x+3>0 \iff -x^{3}-2x+3>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -x^{2}(x-1)-x(x-1)-3(x-1)>0 \iff (x-1)(-x^{2}-x-3)>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -(x-1)(x^{2}+x+3)>0 \iff -(x-1)>0 \iff x-1<0 \iff x<1\iff x\in(-\infty,1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in(-\infty,0) \\ x\in(-\infty,1) \end{cases} \iff x\in(-\infty,0)}\)
\(\displaystyle{ 2^\circ\ x\in\langle 0,+\infty)\\
x\cdot (x^{2}+1)-x+3>0\iff x^{3}+x-x+3>0 \iff x^{3}+3>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff x^{3}+(\sqrt[3]{3})^{3}>0 \iff (x+\sqrt[3]{3})(x^{2}-\sqrt[3]{3}x+\sqrt[3]{9})>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff x+\sqrt[3]{3}>0 \iff x>-\sqrt[3]{3} \iff x\in (-\sqrt[3]{3};+\infty)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in\langle 0,\infty) \\ x\in (-\sqrt[3]{3};+\infty) \end{cases} \iff x\in\langle 0,+\infty)}\)
Bierzemy sumę rozwiązań obu przypadków:
\(\displaystyle{ (-\infty;0) \cup \langle 0;+\infty)=\mathbb R}\)
Odp.: Dana nierówność jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ x\in \mathbb R}\).
zał.: \(\displaystyle{ x\in \mathbb R}\)
\(\displaystyle{ |x(x^{2}+1)|-x+3>0}\)
\(\displaystyle{ |x|\cdot |x^{2}+1|-x+3>0}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{2}+1>0}\), to możemy zapisać:
\(\displaystyle{ |x|\cdot (x^{2}+1)-x+3>0}\).
Z definicji wartości bezwzględnej mamy:
\(\displaystyle{ |x|= \begin{cases} x &\mbox{dla}\ x\geq 0 \\ -x &\mbox{dla}\ x<0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 1^\circ\ x\in(-\infty,0)\\
-x\cdot (x^{2}+1)-x+3>0\iff -x^{3}-x-x+3>0 \iff -x^{3}-2x+3>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -x^{2}(x-1)-x(x-1)-3(x-1)>0 \iff (x-1)(-x^{2}-x-3)>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff -(x-1)(x^{2}+x+3)>0 \iff -(x-1)>0 \iff x-1<0 \iff x<1\iff x\in(-\infty,1)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in(-\infty,0) \\ x\in(-\infty,1) \end{cases} \iff x\in(-\infty,0)}\)
\(\displaystyle{ 2^\circ\ x\in\langle 0,+\infty)\\
x\cdot (x^{2}+1)-x+3>0\iff x^{3}+x-x+3>0 \iff x^{3}+3>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff x^{3}+(\sqrt[3]{3})^{3}>0 \iff (x+\sqrt[3]{3})(x^{2}-\sqrt[3]{3}x+\sqrt[3]{9})>0 \iff}\)
\(\displaystyle{ \iff x+\sqrt[3]{3}>0 \iff x>-\sqrt[3]{3} \iff x\in (-\sqrt[3]{3};+\infty)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in\langle 0,\infty) \\ x\in (-\sqrt[3]{3};+\infty) \end{cases} \iff x\in\langle 0,+\infty)}\)
Bierzemy sumę rozwiązań obu przypadków:
\(\displaystyle{ (-\infty;0) \cup \langle 0;+\infty)=\mathbb R}\)
Odp.: Dana nierówność jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ x\in \mathbb R}\).