jak pogrupować ten wielomian?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
arekklimkiewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 21 razy

jak pogrupować ten wielomian?

Post autor: arekklimkiewicz »

Witam,
Mam ogromny problem z rozwiązaniem (pogrupowaniem) wielomianu: \(\displaystyle{ 4x^4 - 4x^3 - 9x^2 + x + 2 = 0}\)

BARDZO PROSZĘ O POMOC !!!!

[ Dodano: 4 Października 2008, 22:34 ]
4x^4 - 4x do potegi 4 itd....

Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych

Wszystkie wyrażenia matematyczne wstawiaj między klamry

Kod: Zaznacz cały

[tex] [/tex]
w celu zwiększenia przejrzystości zapisu.
frej[/color]
Ostatnio zmieniony 4 paź 2008, o 22:37 przez arekklimkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
derus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 4 paź 2008, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

jak pogrupować ten wielomian?

Post autor: derus »

\(\displaystyle{ 4x^{4}-4x^{3}-8x^{2}-x^{2}+x+2=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2}(x^{2}-x-2)-1(x^{2}-x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (4x^{2}-1)(x^{2}-x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (2x+1)(2x-1)(x+1)(x-2)=0}\)
ODPOWIEDZ