Pomóżcie mi z kilkoma przykładami z wielomianów. Chodzi mi dokładnie o kilka obliczeń.
Ile to jest \(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}\right)^{4}}\)
Moim zdaniem jest to 8 ale nie jestem właśnie pewien.
Pomoc w rachunkach z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biskupice
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Pomoc w rachunkach z wielomianów
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2}\right)^{4}}\)
To jest:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \sqrt{2} \sqrt{2} \sqrt{2}=(\sqrt{2} \sqrt{2}) (\sqrt{2} \sqrt{2})=(2) (2)=4}\)
To jest:
\(\displaystyle{ \sqrt{2} \sqrt{2} \sqrt{2} \sqrt{2}=(\sqrt{2} \sqrt{2}) (\sqrt{2} \sqrt{2})=(2) (2)=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biskupice
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biskupice
Pomoc w rachunkach z wielomianów
Dzięki
a teraz takie coś
\(\displaystyle{ 2\sqrt{2} 5\sqrt{2}}\)
Czy to będzie po prostu 20?
a teraz takie coś
\(\displaystyle{ 2\sqrt{2} 5\sqrt{2}}\)
Czy to będzie po prostu 20?