Wykaż, że wielomiany nie posiadają pierwiastków

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

Wykaż, że wielomiany nie posiadają pierwiastków

Post autor: szymek12 »

Wykaż, że wielomiany
\(\displaystyle{ 1)W(x)=x ^{4}+4x ^{3}+5x ^{2}-2x+3}\)
\(\displaystyle{ 2)H(x)=x ^{4}+2x ^{2}-6x+5}\)
nie posiadają pierwiastków.
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Wykaż, że wielomiany nie posiadają pierwiastków

Post autor: raphel »

1.\(\displaystyle{ W(1) 0 w(-1) 0 W(3) 0 W(-3) 0}\)
2.\(\displaystyle{ W(1) 0 w(-1) 0 W(5) 0 W(-5) 0}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Wykaż, że wielomiany nie posiadają pierwiastków

Post autor: Mersenne »

1) \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+4x^{3}+5x^{2}-2x+3}\)

\(\displaystyle{ x^{4}+4x^{3}+5x^{2}-2x+3=x^{4}+4x^{3}+4x^{2}+x^{2}-2x+3=}\)

\(\displaystyle{ =x^{2}(x^{2}+4x+4)+(x^{2}-2x+3)=x^{2}(x+2)^{2}+(x^{2}-2x+3)}\)

Zauważ, że \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad [x(x+2)]^{2}\geq 0}\) oraz \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{2}-2x+3>0}\).

Suma liczby nieujemnej i dodatniej jest liczbą dodatnią, zatem \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{4}+4x^{3}+5x^{2}-2x+3\neq 0}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) nie posiada pierwiastków.

2) \(\displaystyle{ H(x)=x^{4}+2x^{2}-6x+5}\)

\(\displaystyle{ x^{4}+2x^{2}-6x+5=x^{4}+(2x^{2}-6x+5)}\)

Zauważ, że zachodzi:

\(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{4}\geq 0}\) oraz \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad 2x^{2}-6x+5>0}\).

Suma liczby nieujemnej i dodatniej jest liczbą dodatnią, zatem \(\displaystyle{ \forall_{x\in \mathbb R} \quad x^{4}+2x^{2}-6x+5\neq 0}\), czyli wielomian \(\displaystyle{ H(x)}\) nie posiada pierwiastków.

@_raphel wykazałeś jedynie, że dane wielomiany nie posiadają pierwiastków wymiernych.
ODPOWIEDZ