Wynik działania przedstaw w postaci uporządkowanego wielomianu
a)\(\displaystyle{ (-3x ^{2} +5x ^{7}- \frac{1}{2})+(3- \frac{1}{2} x ^{2} -7x ^{5} -x ^{3} )}\)
b)\(\displaystyle{ ( \frac{4}{5}-8x ^{3})-( \frac{2}{5}x ^{5}- \frac{3}{5}x+2-8x ^{3})}\)
c)\(\displaystyle{ -x(x ^{4}-8x ^{3} -5)+4x ^{4} (3x-2)}\)
d)\(\displaystyle{ (5x ^{3} -2)(x ^{3} +1)-6x ^{2} (2-x ^{3} )}\)
e)\(\displaystyle{ (-3x ^{2} +2x ^{5} )(x ^{5} -1+5x ^{3} )}\)
f)\(\displaystyle{ (2- x^{6}-4x ^{2})(x ^{4} -7x ^{6} -2)}\)
uporządkowany wielomian
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
uporządkowany wielomian
uporządkowany wielomian to taki który jest zapisany od potęgi najwyższej do najniższej.
1.\(\displaystyle{ 5x ^{7} - 7x ^{5} -x ^{3} -3 \frac{1}{2}x ^{2} +2 \frac{1}{2}}\)
reszta przykładów analogicznie
1.\(\displaystyle{ 5x ^{7} - 7x ^{5} -x ^{3} -3 \frac{1}{2}x ^{2} +2 \frac{1}{2}}\)
reszta przykładów analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
uporządkowany wielomian
po kolei będzie tak:
1. opuszczasz nawiasy(jużeli trzeba to mnożysz je przez siebie jak w ostatnich przykładach
2. dodajesz lub odejmujesz ze sobą wyrazy o takich samych potęgach
3. porządkujesz, czyli zapisujesz żeby od lewej strony była największa potęga a od prawej najmniejsza, tak jak to zrobiłem z pierwszym przykładem;)
1. opuszczasz nawiasy(jużeli trzeba to mnożysz je przez siebie jak w ostatnich przykładach
2. dodajesz lub odejmujesz ze sobą wyrazy o takich samych potęgach
3. porządkujesz, czyli zapisujesz żeby od lewej strony była największa potęga a od prawej najmniejsza, tak jak to zrobiłem z pierwszym przykładem;)