wzór ogólny wielomianu i jego stopień

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kasss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 gru 2007, o 09:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tryptyk Śląski
Podziękował: 37 razy

wzór ogólny wielomianu i jego stopień

Post autor: kasss »

Znajdź wielomiany i określ stopień każdego z nich:

a) \(\displaystyle{ 6u ^{3} -11u ^{-2} +4}\)
b)\(\displaystyle{ -2x ^{6} -5 \sqrt{x}+ 4}\)
c)\(\displaystyle{ -3w ^{7}}\)
d)\(\displaystyle{ \sqrt{3z} ^{105} + \frac{z ^{5} }{3}}\)
e)\(\displaystyle{ 8 ^{ \frac{1}{2} }}\)
f)\(\displaystyle{ 5w ^{ \frac{1}{3} }+4w}\)


Chyba zadania z wielomianów w dziale przekształcenia algebraiczne to nie jest najlepszy pomysł...
Następne takie działanie poskutkuje przeniesieniem tematu do kosza!
Poza tym temat "wielomiany" nie mówi zbyt wiele o zadaniu.
Radzę przeczytać dokładnie regulamin.

frej
Ostatnio zmieniony 2 paź 2008, o 19:33 przez kasss, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ