Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3-3x^2+3x-2, \ Q(x)=x-1}\)
Nie mam pojecia jak sie to robi, pls help...
reszta z dzielenia bez dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
reszta z dzielenia bez dzielenia
Po pierwsze to trzeba tu wykorzystać.
Więc:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}-3x^{2}+3x-2}\) dzielimy przez \(\displaystyle{ Q(x)=x-1}\)
Więc resztę wyznaczamy podstawiając do \(\displaystyle{ W(x)}\) \(\displaystyle{ x=1}\):
\(\displaystyle{ W(1)=2 (1)^{3}-3 (1)^{2}+3 1 -2}\)
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Więc:
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}-3x^{2}+3x-2}\) dzielimy przez \(\displaystyle{ Q(x)=x-1}\)
Więc resztę wyznaczamy podstawiając do \(\displaystyle{ W(x)}\) \(\displaystyle{ x=1}\):
\(\displaystyle{ W(1)=2 (1)^{3}-3 (1)^{2}+3 1 -2}\)
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 3 razy
reszta z dzielenia bez dzielenia
hehe, ale proste. Dzieki za pomoc.
A jak bedzie x+1 to liczymy W(-1), tak?
A jak bedzie x+1 to liczymy W(-1), tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
reszta z dzielenia bez dzielenia
Tak, jak chcemy obliczyć resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ x+p}\) to dajemy \(\displaystyle{ W(-p)}\). Tak trochę ogólniej